Buro Hoogstraat verzorgt naast het maken van 3D-visualisaties, tekeningen, directievoering en projectmanagement ook het landmeten binnen DAGnl. Bart en Niels zijn landmeters en werken bij Buro Hoogstraat. Zij zijn dagelijks op pad om bij verschillend projecten in te meten en uit te zetten. Het landmeten wordt uitgevoerd met een tachymeter en een veldboek. Een tachymeter is een combinatie van een hoekmeetinstrument en een afstandsmeter.
Bart: “We gaan nu de tachymeter neerzetten en via de GPS laten bepalen waar en hoe hoog hij in Nederland staat. Wij gebruiken een tachymeter omdat we dan sneller en nauwkeuriger kunnen uitzetten. Als je een GPS gebruikt blijven de metingen altijd een beetje schommelen qua hoogte.
Niels: ”Wij doen als landmeters eigenlijk alles, de stelregel is dat wat je meet, verwerk je zelf ook. Dan weet je wat je gemaakt hebt. We maken tekeningen, meten op en zetten uit. Ook hebben we zelf contact met de klant als we op bepaalde dingen stuiten.” Bart voegt toe: ”We hebben vaak verschillende opdrachtgevers. Zo zetten wij voor de gemeente wel eens een voorkant van een woning uit. Maar ons wordt ook gevraagd of we ergens een erfgrens willen uitzetten of een aannemer vraagt of we willen controleren of een tuin de dicht bij de weg is aangebracht.”
Niels: ”Dit project is in november 2018 gestart met de aanleg van de wegen en het riool. Hier worden woningen gebouwd voor de vrije sector, ook wordt er een natuurspeelplaats aangelegd. Als landmeters moeten wij hier de maatvoering uitzetten voor de nutsnetwerken zoals elektriciteit- en tvkabels. Vandaag zetten we 130 piketten uit. De piketten die we er nu inslaan moeten op hoogte, 20 centimeter boven toekomstig maaiveld komen te staan, dat heet -twintig zicht- .
Niels: ”Paaltjes zetten we uit met de tachymeter en het veldboek, het is behoorlijk precisie werk. Maar hoe vaker je het doet, des te makkelijker het gaat. Als je bouwmaatvoering doet komt het veel preciezer dan bij dit soort projecten. Het veldboek geeft bij het uitzetten de afstand aan die je in of uit moet lopen en/of je naar rechts of links moet ten opzichte van de tachymeter. Wanneer de verschillen tussen het gemeten punt en het uit te zetten coördinaat binnen de vereiste marge zitten, maak je een gat met de stok en kan het paaltje erin geslagen worden. Je zet het paaltje erin en zet de stok er waterpas op om te controleren of hij goed staat. Nadat het paaltje erin zit sla je alles gegevens in het veldboek op, inclusief het nummer van het uitzetpunt.”