Sturing is erg belangrijk

Marnix Lubbers (24) heeft in het derde jaar van de opleiding Tuin- en Landschapsinrichting Hogeschool Larenstein bij Buro Hoogstraat stage gelopen. Onlangs heeft hij zijn afstudeeronderzoek ook bij Buro Hoogstraat uitgevoerd en is succesvol afgestudeerd. Hoe kan de buitenruimte van het vakantieresort Hof van Veere zo klimaatvriendelijk en duurzaam mogelijk ingericht worden? Die vraag stond centraal bij zijn afstudeeronderzoek. Marnix:  

Mijn afstudeeronderzoek bestond uit twee onderdelen: het onderzoek en het beroepsproduct. Het beroepsproduct was gericht op het projectgebied Hof van Veere, hierbij kregen wij de mogelijkheid om het bestaande schetsontwerp door te vertalen naar een inrichtingsplan. Tijdens dit proces loop je tegen problemen aan, een belangrijk probleem kan door middel van onderzoek opgelost worden. Bij het Hof van Veere hebben we als ‘’probleem’’ vastgesteld dat de buitenruimte niet klimaatvriendelijk en duurzaam is ingericht. Daarom was de vraagstelling van mijn afstudeeronderzoek: hoe kan het ontwerpproces bijdragen aan een duurzame en klimaatvriendelijke inrichting van de buitenruimte van Hof van Veere? Omdat ik al sinds mijn mbo-opleiding interesse heb in ontwerpen heb ik ook het ontwerpproces bij het onderzoek betrokken.’

Duurzaam GWW aanpak

Uit het onderzoek van Marnix kwam de aanbeveling om de aanpak duurzaam GWW bij Buro Hoogstraat te integreren. Marnix: ‘Zo kan je een duurzame en klimaatvriendelijke buitenruimte waarborgen. Deze aanpak helpt om, bij elk project, duurzame oplossingen te vinden en een ambitieniveau vast te stellen. De duurzaam GWW aanpak is tijdens het project de leidraad. Daarbij is de vraag hoe duurzaam je wil zijn.’

Sparren en sturing

Tijdens het afstuderen werd Marnix begeleid door Fabian Harbers. Marnix: “Het was fijn om met hem te sparren en overleggen. Toen corona kwam werd het een uitdaging om vanuit huis te werken. In het begin was dat onwennig, uiteindelijk is het door veel overleg via MS Teams en Skype goed gekomen. We hadden een goede afbakening van het onderwerp, maar tijdens corona hebben we het onderzoek in de breedte getrokken. Niet alle interessante informatie is relevant, daar kwamen we toen achter. Dat was de grootste uitdaging. Ik heb daardoor gemerkt dat goede sturing erg belangrijk is. Iemand die tegen je zegt: deze informatie is interessant, maar niet relevant. Dat heeft bij mij zeker geholpen.’ 

Van ontwerp naar techniek

Nadat Marnix een mbo-opleiding heeft gevolgd is hij op Larenstein als ontwerper begonnen. Marnix: ‘De opleiding op Larenstein was in het begin erg breed. Techniek vond ik ook leuk, daarom ben ik in het tweede leerjaar in de techniek gerold en heb ik in het derde jaar een civiel technische stage gelopen. Destijds zocht ik een stagebedrijf dat iets met techniek en 3D visualisaties deed, toen kwam ik op Buro Hoogstraat uit. Ik heb toen veel technische kennis opgedaan. Tijdens die stage heb ik zelf projecten mogen oppakken en collega’s bij projecten mogen ondersteunen. Ik was hierbij zelf verantwoordelijk voor het inplannen van projecten en kon meekijken bij expertises waar ik nog geen kennis van had. Ik mocht uitvoeringstekeningen, technische details en profielen, 2D en ook 3D grondwerktekeningen, grondwerkberekeningen, rioleringstekeningen en rioleringsberekeningen maken. Ook heb ik met de 3D-Laser scanner gewerkt en maakte ik 3D visualisaties. Na mijn stage in het derde jaar heb ik de kans gepakt om in mijn vierde jaar ook bij Buro Hoogstraat af te studeren.’

Tuinontwerp

Ondanks de corona periode heeft Marnix zijn afstudeeronderzoek goed afgerond en is hij afgestudeerd. Marnix: ‘Nu ga ik voor mijzelf als ZZP beginnen met tuinontwerp inclusief 3D, dat heb ik bij Buro Hoogstraat ook mogen doen. Dat wil ik een paar dagen in de week doen. Daarnaast wil ik als 3D ontwerp/calculator/werkvoorbereider bij een groot hoveniersbedrijf aan het werk.’

Ook afstuderen bij DAGnl/Buro Hoogstraat? Stuur dan een open sollicitatie met je cv t.a.v. Karin Ouwerkerk-Winterink naar personeel@dagnl.nl.